lördag 17 juni 2023

Gammelstilla Jubileum

Nästa Gammelstilla ut på bloggen är Jubileum från förra året. Det är drygt fem år gammal och lagrad på fat som tidigare innehållit madeira och bourbon. Med tanke på att upplagan var 888 flaskor stor bör det ha varit ett fat av varje. Jubileum släpptes först till Gammelstillas aktieägare, därefter släpptes återstående dryga 300 flaskor via systembolagets privatimport och sålde slut inom något dygn.

Jag fick chansen att prova Jubileum i samband med besök på destilleriet i december. Jag minns att jag tyckte det var en väldigt bra whisky, som tagit tillvara det bästa från madeirafatet (börjar förstå varför kompisen Crille gillar dessa fatlagringar). Därför väldigt glad att senare kunna byta till mig en halv flaska.

Bildkälla: Gammelstilla

Gammelstilla Jubileum
Lagrad på madeira- och bourbonfat.
49,5 procent stark.Kostade 888 kronor i oktober 2022 och är slutsåld.

Färg: bärnsten, rost

I doften: spännande och söt. Sockerkaka bredvid brittisk fruktkaka. Sirap på varma plättar, från hotellets frukostbuffé (heh, roliga associationer idag!). Söt apelsin, honung, peppar balanserar mot sötman. Äppelmos med lätt syrlighet. Längst bak lite mörkare toner av kaffe och jord.

I munnen: brödig sirap, plättarna igen. Krämig, söt textur. Apelsinen har mer beska och går mot blodapelsin. Fin balans mellan sötma och syrlig beska. Mycket apelsin, bakom kommer äppelmos och skal från röda vindruvor. Honung och sirap, nötter, och tillbaka till fruktkakan. Hur kan detta bara var fem år?? Jättebra balans mellan destillat och fat.

Med vatten: i doften lite torrare, lite mer vanilj. Men fortsatt väldigt mycket sockerkaka och sirap med plättar. Med några skivor apelsin ovanpå. I munnen apelsin, malt, nötter, honung och vit choklad. Äppelmos. De mörka tonerna av jord och kaffe har vuxit. Syrligt gelégodis i gommen som övergår i lätt sälta i eftersmaken. 


Sammantaget: definitivt den bästa Gammelstillan jag provat, likaså en av de bästa svenska whiskies jag provat. Söt, men verkligen inte bara söt - massor av Gammelstillas DNA, fantastisk balans med faten och mer utvecklad och komplex än tidigare, yngre buteljeringar.

Poäng: 88-89p.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar