lördag 3 juni 2023

Old Malt Cask Benrinnes 19 år

Old Malt Cask buteljeras av Hunter Laing, och är en serie som funnits i många år. Det är single casks buteljerad på 50 procent, eller fatstyrka om denna är lägre. I Sverige finns Old Malt Cask tillgänglig via Clydesdale.

Idag en från favoritdestilleriet Benrinnes, destillerad millenieåret 2000 och som sedan legat på en bourbon barrel i nitton år.



Old Malt Cask Benrinnes 19 år
Destillerad april 2000, buteljerad februari 2020
Bourbon barrel, fat HL17673, 249 flaskor
Styrka 48,7 procent. Kostade sommaren 2022 1380 kronor via Clydesdale - nu slutsåld men finns tillgänglig via thesinglemaltshop.com 

Färg: halm

I doften: pressad citron, ganska skarp och med en del beska. Bakom också apelsinskal. Peppar. Den här lite köttiga tonen som ofta hör Benrinnes till - säg torkat renkött. Sötsyrliga äpplen, svagt av färsk ananas. Fruktsötman balanserar upp på ett bra sätt.

I munnen: härligt utvecklad i munnen. Lika delar äpple, citron och ananas, och lätt sprudlande nästan som en cider. Honung. Peppar och mild chili, som flyter ihop med det torkade köttet. Brödkryddor, fänkål, lätt oljigt. Det finns lite peppar i gommen, men munkänslan är övervägande oljig. I eftersmaken apelsin och köttet som övergår i dammiga böcker. Gott!

Med vatten: doften blir torrare, vilket är lite synd. Citron, peppar och träspån är det som kommer fram. Munnen har lyckligtvis inte genomgått samma förändring, utan har gått från oljig till mjukt krämig. Mycket honung och apelsin, bakom fortsatt sprudlande äpple. Renköttet är långt bak men tittar fram, och bidrar med en lätt sälta i avslutet.


Sammantaget: Denna Benrinnes var jag inledningsvis inte helt nöjd med vid uppkorkning för cirka ett halvår sen. Upplevelsen var då mer pepprig och torr. Oxidering i flaskan har verkligen haft en positiv påverkan. Benrinnes gör sig verkligen väl i åldern 18-20 år, där destillatet är tillräckligt kraftfullt för att behålla sin karaktär, men slipas ner och mjukas upp. 

Poäng: 88p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar