tisdag 13 juni 2023

Gammelstilla Slagg

Dags att prova lite Gammelstilla! Först ut är buteljeringen Slagg, som släpptes tidigare i vår. Kommer också prova Jubileum samt ett privatfat, förhoppningsvis relativt snart.

Slagg är en udda buteljering, där Gammelstilla tagit slattarna som blivit över från sina privatfat. Privatfat brukar innebära små, aktiva fat, exempelvis mättade med sherry eller nya ekfat. De har sedan fyllt på med ett 200 liters bourbonfat. Namnet Slagg är passande, då slagg är en restprodukt vid järnbrytning/produktion, och Gammelstilla håller till i lokalerna från ett gammalt järnbruk.

Gammelstilla Slagg
Slattar av privatfat samt ex-bourbon
54,3 procents styrka. Kostade 755 kronor på bolaget- kan ev finnas någon enstaka sista flaska kvar.

Färg: bärnsten

I doften: inledningsvis mycket sherryfattoner och en liten del nyek - kolaremmar, körsbär, fikonmarmelad, kaffe, russin, torr vanilj och peppar. Romrussin, och lätt av otända tändstickor. Bakom lite brödig malt och röda äpplen. De kraftiga fattonerna kommer överraskande bra överens!

I munnen: krämig, saftig munkänsla, den aktiva eken kommer först i eftersmaken. Russin, fikon, bigarråer, kaffe och choklad - fortsatt mycket sherry i privatfaten - men det är kul att också det karaktärsfulla gammelstilla-destillatet skiner igenom med sin apelsin och lite köttiga toner. Lätt uttorkande tanniner till sist i ett långt avslut.

Med vatten: tydligt mer äpple och apelsin i doften - bra! Kaffe, vanilj. Munnen har behållit sin krämiga textur. Apelsin, körsbär, kola, chili. Sirapslimpa. Mild lime och choklad i avslutet. Mycket gott!


Sammantaget: att blanda slattar från små, aktiva privatfat - kan det verkligen bli bra? Jo, inte bara överraskande bra, utan Slagg är en riktigt god whisky. Att fylla ut med whisky från bourbonfat verkar ha varit ett mycket bra beslut, det är som att detta öppnat upp utrymme för de aktiva småfaten och fått dem att samspela. 

Poäng: 86-87p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar