tisdag 19 mars 2024

SMWS 26.160 Clynelish 9 år, ”Fruit market- candy store”

Denna Clynelish från SMWS har korkats upp med vänner flera tillfällen, och båda gångerna har vännerna varit närmast lyriska. Jag har gillat, men inte dragits med på riktigt samma sätt. I mitt tycke har det funnits bättre whisky på bordet dessa kvällar... Men jag blev så nyfiken att den fick testas för bloggen och synas lite mer i sömmarna.


SMWS 26.160 Clynelish 9 år, ”Fruit market - candy store”
Destillerad 2011, 2nd fill ex-bourbon barrel
Styrka 56,7 procent. Kostade 650 kronor via SMWS 2021.

Färg: halm

I doften: äpple, päron, mandarin inledningsvis, som snabbt övergår i gelégodis, mintkarameller (Marianne minus chokladen), och torkad ingefära. Peppar. Karaktärsfulla, nästan köttiga, malttoner i bakgrunden. Alkoholen är lite ansträngande för näsan.

I munnen: apelsin, mandarin, päron, ingefära. Lite alkoholbett i hettan, lite avslöjande för åldern, men misstänker vatten kommer lösa det. Tropiska frukter, ananas och... grapefrukt. Mycket karamell, inte lika mycket mint som i doften utan mer åt frukt. Nötter, danskt rågbröd. Citron. Fruktkaramell och mild ingefära i avslutet.

Med vatten: i doften mer gelégodis, sedan hårt gräddad brödskorpa, nötter, peppar. Vanilj, citrus, Marianne. I munnen har hettan minskat men kan anas ihop med ingefäran. Precis som i doften har nedvattningen fått den färska frukten att backa och godistonerna klivit fram. Grapefrukt, apelsin. Lätt vidbränt kött i pannan. Apelsin, nötter och malt i eftersmaken.


Sammantaget en kul och god ung Clynelish. Hettan från alkoholen är inte helt integrerad, men det är en marginell invändning och löser sig nästan helt med vatten och tid i glaset. Smakprofilen passar mig, men det verkar som att den passar vännerna än bättre. Visar hur vanskligt subjektivt poängsättning kan bli. 

Poäng: 86p.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar