måndag 24 april 2023

Limburg 2023: lördag


Äntligen Limburg! Första gången för mig. Väldigt mycket whisky, och bitvis också väldigt mycket människor, men trängseln var hanterbar. Större utmaning kanske att navigera bland alla utställare och deras rika sortiment.

1) Ballantine's 12 år 80-tal, 43 procent.

Delikat, honung, dammig. Torkade äpplen och tropiska frukter. Bra!

2) Stewart's Cream of the Barley, 70-80-tal?

Syrligt gelegodis, torkade äpplen, kanel, läder. Mer kopparmynt, lite mer obe-toner, men också lite mer komplex. Bra!

Dirk Rosenboom hällde upp flera
bra blends båda dagarna. Generös
både med whisky och kunskap.



3) Bell's 20 år 43 procent, 80-tal?

Vanilj, damm, lätt unken i doften. I munnen honungsvax, bättre.

4) Dornoch 4 år cask 83, 1st fill ex-bourbon

Jättebra för sin unga ålder. Maltdriven, precis som man önskar.

Connal MacKenzie från Ardnamurchan 

5) Maclean's Nose blended (ej ännu lanserad), 46 procent. 70 procent malt, 30 procent grain (grain lagrad på sherryfat. I receptet Ardnamurchan, campbeltown mm.

Connal visade video där Ardnamurchankollagan Jenny vält just denna flaska ner i en fårhage... :-)

Sälta, malt, vanilj, lätt fyllig. Kola. Väldigt bra blend.

Trångt!

Bildkälla: Eldvatten

6) Eldvatten Arran 15 år Kungliga Katter nr 6, 2007, fat 666 1st fill ex-bourbon barrel, 56,8 procent.

Mörk kola, hallonremmar, lätt syra i eftersmaken. Bra.


7) Whisky Broker Speyside Distillery 24 år 1997, 49,9 procent.

Vaniljkola, citronvatten. Råsocker, vaniljbulle. Levde inte upp till förväntningarna.


8) Acla Selection Loch Lomond Croftengea 10 år 2006, bourbon hogshead, 51,6 procent Schweizisk buteljerare.

Smörig, fruktestrar, vanilj, svag rök. Mycket bra! Blev en flaska hem.


Därefter indisk lunch med Björn på EatTandori. Gott!

9) Tormore 5 år 80-tal, 40 procent

Mild, trött, vanilj, syrlig frukt. Ingen höjdare.


10) White Heather 70-tal, 43,4 procent

Dammig, metall, apelsin, tropisk, kanel, vanilj. Jättebra!

Bildkälla: Clydesdale

11) Firkin Ten Benrinnes 2008, 48,9 procent. Finish på madeirafat.

Fruktkaka eller brittisk christmas cake, kanel -madeirafaten talar. Men också torkat kött från det kraftiga destillatet. Bra, men lite dyr.

12) Maltbarn "Glen Mosset" (Benromach) 10 år, 2013, 54,9 procent

Olja, rök, jord, vanilj, apelsin, choklad. Hallon, kola, mineraler, olja, lakrits. Sträv, sämre i munnen dessvärre.

13) Maltbarn "Granville" (Clynelish) 22 år, 2000, 54,9 procent

Vanilj, honungskaka, jordgolv. Lätt torr doft. I munnen vaniljfudge, lätt sälta, sprött, lätt uttorkande. Med vatten oljig men sträv - mycket vanilj, vaxig, smulig malt. Synd att den var lite för torr.

14) Great Ocean Liners Fettercairn 13 år, 2000, 50,6 procent, bourbon cask.

Lite svårt doft. I munnen oljig, ost, smörig, örter och peppar. Gott.

15) Anam na h-Alba Benrinnes 10 år 2010, 59,3 procent, ex-bourbon. Tysk buteljerare.

Doft: syrliga äpplen, sälta, örter. I munnen köttig, lätt sträv, sälta. Bra typisk Benrinnes - fick bli en flaska med hem.

16) Anam na h-Alba Inchgower 13 år 2008, 56,6 procent, 1st fill oloroso butt

Söt röd frukt, lätt maltig.


17) A. D. Rattray "Burnside" (Balvenie) 26 år, 45,4 procent, bourbon barrel.

Mjuk, vanilj, bibliotek. Komplex, vaxig, söt, läder. Precis så bra som man hoppas från en gammal Balvenie.

Snygg etikett, men inte bästa Caol Ilan.

18) Thompson Bros Caol Ila 9 år, 2014, 52,3 procent. Finish på px-sherry. Buteljerad för mässan.

Rätt kraftig px-sötma, åt russin och bär. Väldigt lite rök och citrus för en Caol Ila, avstod därför köp av flaska.


19) Thompson Bros "Distilled on the Isle of Islay" (Laphroaig) 32 år, 1990, 49,3 procent. Står inte på etiketten, men gissar ex-bourbon. 

I doften: salt rök, fudge. I munnen salt kola, damm, torkad ananas. Gott!


X) The Maltman Ben Nevis 23 år, 1999, 46,7 procent, bourbon hogshead.

Inga noter, men smakade bra.


20) Cadenhead Original The English Whisky Company 12 år, 46 procent, sannolikt ex-bourbon.

Vanilj, musli, ganska kraftig vedbrasa. Kraftiga torkade örter. I munnen sötare - riskakor med sirap. Päron. Röken kraftig men nu mest tydlig i eftersmaken, nu också med ett stänk av tjära och apelsin. Jag brukar gilla rökarna från English Whisky Co, så även denna.


21) Watson's Very Fine No 10, buteljerad 60-70-tal? 43 procent.

I doften metallisk, bärig, kryddig. I munnen fyllig, sherryfat? Läder och damm. Bra!


Kvällen avslutades i gott sällskap på hotellet zur Krone i Löhnberg. Vit sparris med lax - sagolikt gott!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar