tisdag 18 april 2023

Mackmyra Moment Fjällmark

Idag en lite äldre Moment från Mackmyra. Moment var fram till nyligen en långlivad serie med lite mer exklusiva släpp från Mackmyra - ofta lite udda fat, mycket experimentlusta. Men också lite beryktad för starkt varierande kvalitet, och ofta med låg styrka för att vara premiumwhisky.

Moment Fjällmark kopplar sitt namn till fjällvärdens bär nummer ett - hjortron. Mackmyra har mättat fat med hjortronvin, som lagrat delar av whiskyn. Dessa fat verkar ha varit både svensk, fransk och amerikansk ek. Utöver det också mer klassiska bourbon- och sherryfat.

Mackmyra Moment Fjällmark
42 procents styrka. 4411 flaskor, släpptes 2018 för 1200 kronor på bolaget.

Färg: brons

I doften: en stor släng fruktsyra inleder - övermogna äpplen, apelsinskal. Känner jag också hjortron eftersom jag vet fatmixen? Chili flakes, peppar - lite torrt och vasst. Väldigt lite sötma som kan väga upp balansen. Lite over-the-edge, mer intressant än njutbar.

I munnen: åter lite sura, syrliga frukter. Mer citrus - besk citron och blodapelsin. Också lite sötare, något sött vinöst, åt hur jag antar att ett hjortronvin skulle kunna smaka. Kolasås. Klart mindre kryddig i munnen. Oljig textur, syrligheten gör att styrkan känns klart högre än 42 procent. Fruktsyrlighet och apelsinbeska i avslutet.

Med vatten: syrligheten blir lite mindre stickig. Efter en stund faktiskt nästan hela vägen till syrligt gelégodis, och ingefäragodis. En del vinösa bärtoner igen, honung. Krusbär. Saftigt. Bara en lättare beska hänger i.


Sammantaget: en väldigt annorlunda whisky, präglad av väldigt annorlunda fat. Jag har aldrig druckit hjortronvin, men det finns smaker åt hjortron och vinösa bär. Med det följer inledningsvis en besvärande surhet, nästan lite unket, och en krävande beska - lyckligtvis släpper detta ordentligt med tid och luft. Svår därför att poängsätta. Mer än whisky att smutta på och inte dyka för djupt in i analysen.

Poäng: 82p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar