tisdag 27 februari 2024

Cask Orkney 18 år (Highland Park)

En ny flaska på upphällningen. Denna gång en icke namngiven Highland Park från den oberoende buteljeraren AD Rattray och deras serie Cask Orkney. 



Cask Orkney 18 år (Highland Park)
Enligt laserkod buteljerad 20.04.18
Styrka 46 procent. Köpt 2020 för 750 kronor (auktion)


Färg: halm till guld

I doften: jättehärlig start - citron, apelsiner med nejlika, örter (ljung, eller är det destilleriet och Orkney som drar tankarna dit?). Mitt i detta en rök som blir örtig och citrussöt. Peppar. Det örtiga går åt blöta havsklippor och träskmark (torvmosse?).

I munnen: samma citrus, här med en lite sötare bas av honung och äppelpaj (och äppelchutney!). Lätt bränd karamell. Citron, sjögräs, tydligt maritim. Örtig rök där tiden på fat tvinnat in rökslingan väldigt fint. Smackar man runt whiskyn i munnen framträder en härligt fet, nästan lätt köttig ton. Längst kvar hänger en citron som blivit lemon curd.

Med vatten: i doften fortsatt massor av citron, nu med än mer sjögräs och lite torra minerala toner. Fält av ljung. Väldigt lik i munnen, men åter här i lite mer hungungssöt och fruktsöt skepnad. Röken mildare, nu bara en viskning på väg att blåsa iväg med atlantvinden.


Sammantaget en fantastisk Highland Park i bourbonskrud. Här får den maritima och ljunghonungssöta Orkneywhiskyn fritt spelrum, när sherryfaten valts bort. I jämförelse med yngre Highland Park från SMWS, så är detta mycket mer moget - här finns en perfekt balans mellan tryck i doft och smak och elegans. Slutsats - fatstyrka är överskattat, ge mig några år till på fat och 46 procents styrka istället.

Poäng: 88-89p.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar