lördag 10 februari 2024

Selected Malts Balmenach 10 år 2013

Vi är nog många som märkt hur mycket dyrare whisky har blivit senaste åren. Ökade omkostnader för destillerier och importörer i dessa inflationstider är sannolikt en förklaring, men man kan också fundera över hur andra faktorer spelar in. ”Premiumifieringen” av whisky syns i allt från exklusivare paketering till marknadsföringstexter om hur unikt precis varje fat av whisky är. Därtill talas det om att prissättning nu ofta sker utifrån vad det skulle kosta att ersätta fatet som ska buteljeras, snarare än vad det aktuella whiskyfatet kostat.

Därför är det befriande att svenska Selected Malts fortsätter att släppa whisky till väldigt rimliga priser. Dagens buteljering släpps för 679 kronor (50cl), och det är väl ungefär samma pris som de haft för sina single casks i många år nu. Deras premium-segment har heller inga premium-prislappar - bara en dryg hundralapp över. Att buteljera whiskyn på en styrka strax över 50 procent blir en bra kompromiss där priset blir rimligt samtidigt som man behåller bra driv i smak och doft, och det blir aningen fler flaskor mot om man buteljerat på fatstyrka (jag antar iaf att detta inte är fatstyrka utifrån att SM så ofta buteljerar på dessa procent). Strategin verkar framgångsrik - det tog inte många timmar innan denna buteljering var slutsåld. 

Denna gång är det en 10-åring Balmenach - en otypisk speysider som inte främst brukar vara mild och fruktig, utan snarare kraftfull och köttig. En typ av destillat som främst är tänkt att användas i små mängder i blends. Karaktären kommer fram genom att man destillerar snabbt, vilket släpper igenom mer ”orena” smaker, liksom att Balmenach är ett av få destillerier som använder ålderdomliga ”worm tubs” för att kyla ångorna ner till flytande form - en metod som också ger en mer karaktärsfull smakpalett. Selected Malts har lagrat den på ett first fill olorosofat - det står inte att det är någon finish, så sannolikt har den lagrats antingen full tid på sherryfatet eller åtminstone en betydande del av lagringstiden.



Selected Malts Balmenach 10 år
Destillerad 2013, buteljerad 2023. 
Lagrad på first fill oloroso-sherry.
Styrka 53,4 procent. Kostade 679 kronor (slutsåld).

Färg: mahogny

I doften: direkt visar sig det kraftfulla destillatet - mustigt, köttigt. Karré som bryns på hög temperatur i stekpannan? Fet i doften. Just köttigt snarare än svavligt - möjligen svagt av gummi men inte tändstickor. Riktigt bra. Förstås också en del sötare toner från olorososherryn och eken - fikonmarmelad, och sedan en fantastiskt härlig ton av vaniljsocker. Till sist en gräddig ton av earl grey-te med mjölk.

I munnen: inledningsvis lite mer av sherryn - en lite mer elegant oloroso. Återigen fikonmarmelad, nu följt av äppelkompott, mandel, kanel och apelsin. Strax därefter bryter det kraftiga destillatet igenom - pepprigt, köttigt, fett och oljigt. Texturen i munnen är spännande, för den är både söt, fet och lite syrligt torr och besk i eftersmaken. Väldigt lätt av svavel, men det är väl integrerat och stör inte. 

Med vatten: lika karaktärsstark, men upplevs lite mognare, som att tiden på fat ökat med ett par tre år. Fin balans mellan fikonmarmelad, russin, apelsin och citronsyra, sötsyrliga äpplen, brynt fett kött... Rent av lite medicinala toner - bandage, tjärpastiller, fishermans friend. 


Sammantaget - en utomordentligt välgjord Balmenach, där det köttiga, lätt skitiga destillatet och olorososherryfatet samspelar utomordentligt väl. Applåder till Selected Malts som i dessa dyra whiskytider lyckas lansera denna whisky för 679 kronor.

Poäng: 88-89p.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar